Mozgássérültek parkolása

Mozgássérültek parkolása

A 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló rendelet lehetőséget biztosít a mozgáskorlátozott igazolvány utólagos bemutatására.

  • A gépjármű üzemben tartója mentesül a külön jogszabályban meghatározott egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha a várakozás megkezdésekor a mozgásában korlátozott személy eredeti és érvényes parkolási igazolványát a gépjármű első szélvédője mögött elhelyezte, de előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából nem teljes egészében látható, vagy azt hátlappal felfelé helyezte el.

Továbbá Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2010. (VI. 28.) önkormányzati rendelete a Budapest XII. kerületi várakozási és védett övezetekről, a várakozási hozzájárulásokról szóló rendelete is lehetőséget biztosít a mozgáskorlátozott igazolvány utólagos bemutatására az alábbiak szerint:

  • Amennyiben a várakozás megkezdésekor a mozgásában korlátozott személy eredeti és érvényes parkolási igazolványát a gépjármű első szélvédője mögött nem helyezte el, úgy az
    igazolvány a parkolás-üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában bemutatható.
  • Amennyiben a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa (1) bekezdésben foglaltaknak megfelel, úgy a parkolás-üzemeltető a várakozási díj és pótdíjtartozást törli a
    nyilvántartásból.
  • A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa bemutatásának (1) – (2) bekezdés szerinti lehetőségével naptári évenként legfeljebb egy alkalommal élhet a gépjármű üzemben tartója.

A mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolványokról bővebb információt az illetékes kormányablak honlapján talál.