Rakodás

Rakodás, áruszállítás

A KRESZ szerint a rakodás nem minősül várakozásnak, így a parkolási díj megfizetése nem előírás. Azonban a rakodás csak addig nem minősül várakozásnak, amíg a rakodás folyamatos, a parkolási ellenőr láthatja az áru mozgását. A lezárt várakozó helyeken hagyott rakodó gépjármű azonban már várakozó járműnek minősül, így parkolási díj megfizetésére köteles.

Ez alól kivétel az az eset mikor a személygépjármű és a tehergépjármű, áruszállítás végzésére szolgáló, főpolgármester által kiadott rakodótárcsát alkalmaz. Ekkor 10 és 17 óra közötti időtartamon belül, legfeljebb 20 perc időtartamban nem kell várakozási díjat fizetni. A várakozás megkezdésének időpontját a gépjármű első szélvédő üvege mögött elhelyezett rakodó tárcsával kell jelezni. (Budapest Főváros Közgyűlésének 30/2010. (VI.4) önkormányzati rendelete)

A rakodótárcsa (rendszámmal ellátott) várakozási övezetekben lévő közúti várakozóhelyeken 10 és 17 óra között legfeljebb 20 perc időtartamú díjfizetés nélküli várakozást tesz lehetővé a tehergépjárművek részére. A rakodótárcsa ára 1600 Ft (+ 27 % ÁFA). A rakodótárcsát a BKK ügyfélszolgálatán a gépjármű forgalmi engedélye alapján, kérelemre állítják ki a költségtérítés megfizetése után, melyet a megrongálódott, elveszett, ellopott, illetve megsemmisült tárcsa pótlásakor is ki kell egyenlíteni.

Az igénylőlap és a forgalmi engedély másolata leadható a teherforgalom@bkk.hu címen, a +36 1 235-1040-es faxszámon, vagy személyesen a Budapest VII. Rumbach Sebestyén utca 19-21. szám alatt található ügyfélszolgálatán.

BKK honlapjaVárakozási övezetben érvényes rakodótárcsa

A rakodótárcsa díja és kiváltása
A rakodótárcsát a gépjármű forgalmi engedélye alapján állítják ki a BKK munkatársai a BKK ügyfélszolgálati irodáján. A költségtérítési díj nettó 1600 forint, melyet a megrongálódott, elveszett, ellopott, illetve megsemmisült rakodótárcsa pótlásakor is ki kell egyenlíteni.

A rakodótárcsa használata
A rakodótárcsa az etiketten olvasható forgalmi rendszámú járműre érvényes, nem sokszorosítható. A tárcsán a várakozás megkezdésének időpontját kell jelezni. A tárcsát az első szélvédő mögött teljes egészében jól láthatóan és olvashatóan kell elhelyezni. Jelzését kizárólag abban az esetben lehet megváltoztatni, ha a gépjármű elhagyja a parkolóhelyet.

A rakodótárcsa jelzését a közterületi várakozóhelyek üzemeltetői ellenőrzik. A parkolóőr pótdíjat szab ki abban az esetben, ha letelt a díjmentes időtartam és nincs érvényes parkolójegy, illetve mobilfizetés.