Türelmi idő

Türelmi idő

A beérkező panaszok tapasztalatai alapján fontos megemlíteni, és kiemelni, hogy a türelmi idő – 1988. évi I. törvény alapjánkizárólag a szabályosan megváltott és kihelyezett jegyek érvényességének lejárta utáni időre vonatkozik.

Ha a jegyet egy óránál rövidebb időre váltották meg, akkor a türelmi idő 5 perc, ha egy órára, vagy ennél hosszabb időre váltották meg akkor 15 perc.


Ha a parkolójegy 12 óra 00 perckor kerül megváltásra és 13:00 percig érvényes, akkor a lejárati időt követő további 15 percig, pontosabban 13 óra 15 percig érvényes. Amennyiben a 12 óra 00 perckor megváltott parkolójegy csak 12 óra 30 percig érvényes, akkor a lejáratát követően további 5, azaz 12 óra 35 percig érvényes.

A mobiltelefonos díjfizetések során az említett 5 és 15 perces türelmi idő automatikusan hozzáadódik a parkolási idő végéhez, így ezen időszakban a gépjármű biztosított a várakozási díj megfizetésével.

A türelmi idő leginkább a következő díjfizetés megváltására szolgál vagy amennyiben nem kívánja már a parkolóhelyet igénybe venni, úgy a parkolási helyszín elhagyására érdemes felhasználni.


Tehát a türelmi idő NEM a parkolás megkezdése és a jegyvásárlás közötti időszakra vonatkozik, mivel ekkor a parkolójegyet haladéktalanul, külön felhívás nélkül meg kell váltani, vagy elindítani a mobiltelefonos parkolást!